Η Γαλλία Ανακοινώνει Μεγάλη Επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα μια πρωτοβουλία επενδύσεων που θα διοχετεύσει 109 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 112 δισεκατομμύρια δολάρια, στο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης της χώρας. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι. Η διήμερη εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και ειδικούς από τον ιδιωτικό τομέα. Παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα.
Επενδύσεις σε Δεδομένα και Υποδομές
Το μεγαλύτερο μέρος των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κέντρων δεδομένων βελτιστοποιημένων για τεχνητή νοημοσύνη. Μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την επενδυτική εταιρεία MGX να παρέχει την αρχική χρηματοδότηση. Η MGX υποστηρίζει επίσης ένα παρόμοιο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό ως Project Stargate, το οποίο περιλαμβάνει τη συνεργασία της OpenAI με την Oracle και τη SoftBank για την ανάπτυξη ενός δικτύου κέντρων δεδομένων. Το κόστος αυτού του έργου μπορεί να φτάσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνεργασίες και Συμμετοχές από Διεθνείς Επενδυτές
Επιπλέον, 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την καναδική επενδυτική εταιρεία Brookfield, η οποία συνεργάζεται με την Intel για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της στην Αριζόνα. Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Bpifrance θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Iliad, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους διαδικτύου της χώρας, θα προσθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Μακρόν ανέφερε ότι και άλλες εταιρείες, όπως η Orange Group και η Thales SA, θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.
Νέα Υποδομή από την Mistral
Η Mistral, μια εταιρεία που αναπτύσσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και ένα καταναλωτικό chatbot με την ονομασία Le Chat, σχεδιάζει να κατασκευάσει νέα υποδομή τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ νότια του Παρισιού, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες. Η Mistral δήλωσε ότι το κέντρο δεδομένων της θα χρησιμοποιεί τα “πιο σύγχρονα τσιπ”, χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα. Ωστόσο, η εταιρεία αποκάλυψε πρόσφατα ότι χρησιμοποιεί επεξεργαστές από την Cerebras Systems για την ισχύ του chatbot της.
Πρωτοβουλίες για την Υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη
Η πρωτοβουλία των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μία από τις πολλές που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένα άλλο έργο, η Πρωτοβουλία Πρωταθλητών Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ, έχει σκοπό να υποστηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις και την κατασκευή υποδομών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από επενδυτές όπως οι General Catalyst, KKR, Blackstone και EQT, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 εταιρειών.
Ανάπτυξη Εργαλείων Ασφάλειας και Ανοικτού Κώδικα
Μια τρίτη πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε είναι γνωστή ως ROOST, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείων ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από χρηματοδότηση 27 εκατομμυρίων δολαρίων από την OpenAI, την Google και άλλους υποστηρικτές. Μια δεύτερη πρωτοβουλία ανοικτού κώδικα, γνωστή ως Current AI, έχει στόχο να κάνει πιο προσβάσιμα τα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης, τα εργαλεία ανάπτυξης και τους πόρους υποδομής. Η Current AI έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 400 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύει να εξασφαλίσει άλλα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Συμπέρασμα: Η Γαλλία στο Προσκήνιο της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Γαλλία προχωρά με δυναμικά βήματα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με σημαντικές επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται να ενισχύσουν την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο στη χώρα, καθιστώντας την έναν σημαντικό παίκτη στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επενδύσεις αυτές όχι μόνο θα ενισχύσουν την οικονομία αλλά και θα προωθήσουν τη Γαλλία ως κέντρο τεχνολογικής αριστείας.