Η ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μια μέρα να ξεφύγει δεν είναι σίγουρα κάτι καινούργιο και δεν θα σταματήσει ποτέ να γίνεται αγαπημένο σενάριο στη βιομηχανία του θεάματος και όχι μόνο. Μιλώντας για αυτό, δεν υπήρξαν πολλά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, και μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πρόσφατα ένα ακόμη παράδειγμα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να αναδημιουργήσει με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια αυτό που ο χρήστης πιστεύει ότι είναι η εικόνα. Στην πραγματικότητα, ο αλγόριθμος καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και χρησιμοποιεί διάφορους δείκτες για να αναδημιουργήσει την εικόνα που πιστεύει ότι κοιτάζει ο χρήστης.
Οι ερευνητές είπαν ότι είδαν σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα όταν η τεχνητή νοημοσύνη έμαθε σε ποια μέρη του εγκεφάλου να δώσει προσοχή. Για να δοκιμάσουν την τεχνητή νοημοσύνη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα τριών ανθρώπων και τους έδειξαν μια σειρά φωτογραφιών.
Στη συνέχεια τροφοδότησαν αυτές τις ηχογραφήσεις σε μια τεχνητή νοημοσύνη που διαβάζει το μυαλό για να δουν πόσο πιστά θα μπορούσε να αναπαράγει τις εικόνες που βλέπουν οι άνθρωποι. Στη συγκεκριμένη μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά ακριβή. Φυσικά, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ήταν πολύ πιο εύκολο για την τεχνητή νοημοσύνη να αναδημιουργήσει εικόνες που δημιουργήθηκαν από AI παρά εικόνες που δεν δημιουργήθηκαν από AI.
Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον αλγόριθμο που χρησιμοποίησε το σύστημα AI για τη δημιουργία της εικόνας στην πρώτη θέση.