Το μεγαλύτερο εμπόδιο βρίσκεται στην εξασφάλιση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, λόγω του brain drain, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση μεταξύ 62 χωρών όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (συστατικό του δείκτη Tortoise Global AI) όπως ανέφεραν στελέχη της McKinsey.
Με βάση την έρευνα, οι ελληνικές εταιρείες έχουν λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς την απαραίτητη τεχνική υποδομή και τα όργανα διοίκησης, το οργανωτικό και λειτουργικό μοντέλο (51η θέση σε 62 χώρες). Δυσκολεύονται να εντοπίσουν ανθρώπινο δυναμικό, παρά το γεγονός ότι ιστοσελίδες επαγγελματικών δικτύων όπως το LinkedIn διαθέτουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης Ελλήνων επαγγελματιών στην Επιστήμη των Δεδομένων και στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στη δεύτερη ανάγνωση, τα στελέχη της McKinsey παρατήρησαν ότι αυτό δεν ήταν παράδοξο, καθώς η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους (ποσοστό) εξαγωγείς ταλέντων σε έναν συγκεκριμένο τομέα, με τη διαρροή εγκεφάλων AI να έχει τον μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. .
Γενικότερα, στη χώρα η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού εξακολουθεί να είναι 50% πίσω από τον μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό, αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Ωστόσο, το ποσοστό των εταιρειών που εξέτασαν την εφαρμογή συστημάτων AI αυξήθηκε από το 2021 έως το 2023.
Περίπου το 72% των εταιρειών παγκοσμίως χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, αυτή είναι μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υιοθετήθηκε από περίπου το 50% των εταιρειών. Πολλές εταιρείες παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση πολλαπλών αναγκών ταυτόχρονα, οι πιο συνηθισμένοι τομείς χρήσης είναι το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις, η ανάπτυξη προϊόντων και η πληροφορική.
Σήμερα, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (gen AI) είναι ήδη μέρος της καθημερινότητας των στελεχών. Αυτό δεν είχε προηγουμένως τεκμηριωθεί τόσο λεπτομερώς όσο άλλες μορφές AI. Συγκεκριμένα, το 56 τοις εκατό των CxOs δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε συχνά παραγωγικά εργαλεία πληροφορικής τόσο εντός όσο και εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος.
Μερικοί από τους κινδύνους που συνδέονται με τις επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι η ασφαλής διαχείριση των δεδομένων, η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της ηθικής παραγωγής περιεχομένου, καθώς και η παραγωγή ανακριβούς ή αναληθούς περιεχομένου, τα οποία μαζί αποτελούν το 23 τοις εκατό των ανησυχιών των ερωτηθέντων. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επίγνωση των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν την τεχνολογία είναι απαραίτητη για το ανθρώπινο δυναμικό που είναι τεχνικά υπεύθυνο για τη δημιουργία και τη συντήρηση αυτών των συστημάτων.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας αντικατάστασης του ανθρώπινου δυναμικού από αυτοματοποιημένα συστήματα.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, η McKinsey σημείωσε ότι η ημερομηνία κατά την οποία η αυτοματοποίηση αναμένεται να αποτελέσει το 50% του συνολικού χρόνου εργασίας μπορεί να έρθει νωρίτερα κατά δέκα χρόνια λόγω της εμφάνισης παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, από το 2055 στο 2045.
Το ελληνικό εργατικό δυναμικό ανησυχεί ιδιαίτερα με αυτή την πρόβλεψη, με το 24% να δηλώνει ότι πιστεύει ότι θα μείνει άνεργος, ωστόσο θεωρείται και ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.