Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το τρελό tech-trend των τελευταίων μηνών. Με την κυκλοφορία του ChatGPT chatbot, οι δυνατότητες για εθνικές και εταιρικές εφαρμογές φαίνονται ατελείωτες, αλλά εγείρει επίσης ορισμένα πολύ κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την απασχόληση και τη χρήση προσωπικών δεδομένων.
Αναγνωρίζοντας τον ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει διάφορες προτάσεις, όπως τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ στις αρχές του έτους κυκλοφόρησε την έκθεση «Generating Artificial Intelligence Greece 2030: Πιθανό Μέλλον» που υποβλήθηκε στο Ίδρυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Η έκθεση διατύπωσε 4 σενάρια για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα:
- Η πρώτη ονομάζεται «τεχνοκοινωνική επιτάχυνση», στην οποία ο κόσμος περιγράφεται ως προσαρμόσιμος και απαλλαγμένος από τα δεσμά της τεχνοφοβίας, ενώ η βιωσιμότητα και η αξία του οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι σε υψηλό επίπεδο και έχει αρκετά ελαστικό φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα.
- Tο «Technology Nano», αν και επικράτησε μια ανοιχτή οικονομία και μια σειρά ευνοϊκών πολιτικών προθέσεων, το οικοσύστημα ΠΤΝ έχασε τη δυναμική του και δεν ήταν πλέον προτεραιότητα λόγω υπερβολικής ρύθμισης και αυστηρής γραφειοκρατικής εποπτείας.
- Το τρίτο σενάριο, που περιγράφεται με τον όρο «τεχνοκοινωνική αδράνεια», αντιπροσωπεύει ένα στάσιμο ή υπανάπτυκτο οικοσύστημα ΠΤΝ σε έναν κλειστό και τεχνοφοβικό κόσμο, με σοβαρή έλλειψη ηθικών και ρυθμιστικών πλαισίων, δημόσιας πολιτικής και θεσμικής παρέμβασης.
- Tέταρτο σενάριο απεικονίζει έναν «γίγαντα τεχνολογίας» με γυάλινα πόδια που αντιπροσωπεύει ένα οικοσύστημα ΠΤΝ που αντανακλά την παγκόσμια τεχνολογική έκρηξη, αλλά μέσα σε ένα κοινωνικο-πολιτιστικό και πολιτικό περιβάλλον που δεν μπορεί να μεταφράσει την ταχύτητα σε προσαρμογή και ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών. – Να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρουν.