Στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αγώνας αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων σε πίστα. Τελικά, ποιος είναι πιο γρήγορος, οι άνθρωποι ή η τεχνητή νοημοσύνη;
Το Abu Dhabi Autonomous Racing League θα είναι από εδώ και στο εξής γνωστό ως A2RL, καθώς αυτό είναι το όνομα που δόθηκε στο εναρκτήριο πρωτάθλημα αυτόνομων αγώνων που διοργανώνεται στο Yas Marina Circuit στο Άμπου Ντάμπι. Ήταν η πρώτη φορά που ένα αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο παρατάχθηκε στη ράμπα εκκίνησης και ολοκλήρωσε έναν κανονικό αγώνα.
Είπαμε, όπως λέει και ο λόγος, είναι φυσιολογικό γιατί υπάρχουν διάφορα απρόσμενα γεγονότα και γενικά οι σκηνές είναι λίγο αστείες κάποιες στιγμές. Μια τυπική κατάσταση είναι ότι σε μια πίστα, το αυτοκίνητο μπροστά σταματά χωρίς λόγο πριν στρίψει, και το αυτοκίνητο πίσω επίσης σταματά χωρίς λόγο μετά από προσπέραση λίγων μέτρων.
Συνολικά, παρόλο που η έρευνα για το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, η όλη διαδικασία είναι ακόμη πολύ φρέσκια. Το Indy Autonomous Driving Challenge είναι το αντίστοιχο γεγονός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά με τους ίδιους συμμετέχοντες από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) από τη Γερμανία αναδείχθηκε νικητής στην εναρκτήρια Λίγκα Αυτοματοποιημένων Αγώνων του Άμπου Ντάμπι. Μάλιστα, χρειάστηκε μια τολμηρή υπέρβαση στον τελευταίο γύρο για να πάρει την πρώτη θέση, όταν η πρωτοποριακή ιταλική ομάδα UNIMORE επιβράδυνε και σταμάτησε στην πίστα.
Στην τελετή απονομής παραβρέθηκαν αρκετοί αξιωματούχοι των ΗΑΕ καθώς και στελέχη μηχανοκίνητου αθλητισμού από όλο τον κόσμο. Και για τα τέσσερα μονοθέσια σε αυτόν τον μεγάλο τελικό, η πρόκληση είναι τεράστια, ειδικά για τις ομάδες που τα υποστηρίζουν από άποψη κώδικα προγραμματισμού και μηχανικής. Ωστόσο, υπάρχει και ένα έπαθλο 2,25 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες.
Πιέζοντας τα όρια της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, ο εναρκτήριος αγώνας προσέλκυσε περισσότερους από 10.000 θεατές πίστας και την προσοχή περισσότερων από 600.000 διαδικτυακών θεατών σε μόλις 12 ώρες.
Με οικοδεσπότη την ASPIRE, θυγατρική του Abu Dhabi Advanced Technology Research Council (ATRC), το A2RL συνδυάζει ακραίους αυτόνομους αγώνες με τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνει την παγκόσμια ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων και τεχνολογιών. Κάθε ομάδα χρησιμοποιεί το ίδιο αυτοκίνητο Dallara Super Formula, το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο μετά τη Formula 1, προσαρμοσμένο για αυτόνομους αγώνες από την αδελφή εταιρεία της ASPIRE, Technology Innovation Institute (TII).
Η ομάδα αντιμετωπίζει ένα πολύπλοκο έργο κωδικοποίησης. Από την κατανόηση των επιπέδων πρόσφυσης, τη διαχείριση της θερμοκρασίας των ελαστικών, την πρόβλεψη των κινήσεων των ανταγωνιστών, την επιτυχή προσπέραση και τη λειτουργία του αυτοκινήτου στα όρια πρόσφυσης, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να κάνει διαισθητικά ό,τι κάνει ένας οδηγός αγώνων.
Επιπλέον, τέσσερα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα έτρεξαν στην πίστα ταυτόχρονα, σημειώνοντας παγκόσμια πρωτιά και προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο πρόκλησης. Το κοινό απόλαυσε επίσης να παρακολουθεί τον συναρπαστικό αγώνα AI εναντίον Ανθρώπινου, όπου το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Καινοτομίας έφερε αντιμέτωπο το αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητό του με τον διάσημο οδηγό της F1 Daniil Kvyat.
Αν και ο Kvyat τερμάτισε 10,38 δευτερόλεπτα μακριά από τον αυτόνομο αντίπαλο του, ο συναρπαστικός αγώνας διάρκειας 45 λεπτών ανέδειξε πόσο κοντά είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα στους οδηγούς τους.

